Viisi TV-ohjelmaa autismista

Mauno

Mauno on autistinen 5-vuotias poika. Hän piirtää kuvia eläinystävistään kohdatessaan ongelmia tai tilanteita, joita ei aivan täysin ymmärrä. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, kun Mauno hukkaa kylvyn jälkeen oman tuoksunsa tai kun äiti näyttää juhlavaatteissaan isolta violetilta linnulta.

Minusta Mauno on ihana! Äitini mielestä ainakin ensimmäinen jakso oli hyvin erikoinen. Luulisin, että juuri sen takia tällaiselle lastenohjelmalle on tilausta.

Mauno on alkuperäiseltä englantilaiselta nimeltään Pablo. Briteissä sarja sai ensinäytöksensä lokakuussa 2017.

Suomessa Maunoa voi katsella perjantaisin Pikku Kakkosessa. Jaksot ovat nähtävissä myös Yle Areenassa.

A-Typical

Sarja kertoo 18-vuotiaasta Samista ja hänen perheestään. Sam on autismikirjon henkilö, joka on erityisen kiinnostunut pingviineistä sekä Etelämantereesta.

Sarja on tosi hauska, joskin vähän amerikkalainen. Me katsoimme molemmat tuotantokaudet läpi muutamassa illassa. Ensimmäisellä tuotantokaudella on kahdeksan jaksoa, toisella kymmenen. Sarja on suoratoistopalvelu Netflixin alkuperäissarja. Netflixiin voi tutustua ilmaiseksi kuukauden ajan.

Parenthood eli Samaa sukua

Ohjelmassa kuvataan Bravermanien perheen edesottamuksia. Camillella ja Zeekillä on nejä lasta: Julia, Crosby, Adam ja Sarah. He kaikki ovat jo perustaneet omat perheensä, mutta viettävät paljon aikaa vanhemmillaan. Sarahia näyttelee Gilmoren tytöistä tuttu Lauren Graham. Itse en koskaan Gilmoren tytöistä innostunut, mutta tästä sarjasta pidin paljon. Ohjelma ei varsinaisesti kerro autismista, mutta Adamilla on vaimonsa kanssa kaksi lasta, joista nuoremmalla, 8-vuotiaalla Maxilla on Aspergerin syndrooma.

Sarjaa on aiemmin esitetty MTV3:lla ja ainakin tällä hetkellä kaikki tuotantokaudet ovat katsottavissa Cmorelta. Uusille asiakkaille ensimmäinen kuukausi on maksuton.

Poika joka katosi musiikkiin

Yle kertoo sarjasta näin: ”Brittisarja on herkkä kuvaus perheestä, joka joutuu kohtaamaan lapsensa erityislaatuisuuden. Joe on hieman epätavallinen poika, joka viihtyy omissa maailmoissaan ja rakastaa musiikkia. Toisen kauden jaksoissa on kulunut kaksi vuotta siitä, kun Joen erityislaatuisuus huomattiin. Joe on nyt seitsemänvuotias pikkukoululainen, ja hän alkaa itsekin ymmärtää olevansa jollain tavalla erityinen. Onko se hyvä vai paha asia, –sitä Alison ja Paul joutuvat pohtimaan joka päivä, kun koulussa sattuu poikkeuksellisia tilanteita, joissa usein on osallisena juuri heidän poikansa.”

Itse en ole ohjelmaa vielä katsonut, sillä ensimmäinen kausi minulta jostain syystä täysin ohi. Haluaisin kovasti nähdä sarjan alusta asti. Minulle saa siis vinkata, jos ensimmäisen tuotantokauden jaksot ovat jossakin nähtävillä. Sarjaa voi seurata Yle Areenasta tai perjantaisin televisiosta Yle TV1:ltä.

The Good Doctor

The Good Doctor on amerikkalainen sairaalasarja. Sen päähenkilö Shaun Murphy on savant-kykyinen autisti. Shaunilla oli vaikea lapsuus, ja osittain siitä syystä hän päätti opiskella lääkäriksi. Sarjassa seurataan Shaunin erikoistumista kirurgiksi San Jose St. Bonaventure -sairaalassa.

Sarjan on kehittänyt Housen tuottajana tutuksi tullut David Shore. The Good Doctorin jaksot ovat nähtävissä Elisa Viihteessä, jota voi katsella ilmaiseksi kuukauden ajan.

32-vuotias kahden pienen lapsen äiti. Äitiyteen ja lapsiperhearkeen tuli pieni lisätwisti, kun kuopuksella todettiin autismikirjon häiriö keväällä 2018. Blogissa tarjolla iloa, surua, pohdiskelua ja toivottavasti vertaistukea kaikille, joita autismi jollakin tapaa koskettaa.

Jaa tämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *